Лекарствата в България са едни от най-евтините в цяла Европа
Лекарствата в България са едни от най-евтините в цяла Европа / DarikNews.bg, архив
Лекарствата в България са едни от най-евтините в цяла Европа
34339
Лекарствата в България са едни от най-евтините в цяла Европа
  • Лекарствата в България са едни от най-евтините в цяла Европа

Не е вярно, че лекарствата в България са по-скъпи от тези в останалите европейски страни. Те са едни от няй-евтините в цяла Европа. В това е убеден председателят на регионалната структура на Българския фармацевтичен съюз Ивана Ангелова. По думите й нашите здравноосигурителни фондове поемат твърде малка част от стойността на лекарствата и затова на българина му се струва, че медикаментите са прекалено скъпи. Така Ивана Ангелова коментира за Дарик предстоящата промяна в Наредбата за цените на лекарствата. Ако промените се осъществят, догодина лекарствата у нас, регистрирани през последните 2 години, ще поевтинеят с около 30%. По закон производителите са длъжни да пререгистрират цената на всеки 6 месеца.

Предстои промяна и на процедурата, по която пациентите ще получават скъпите лекарства. "Досега тези медикаменти се получаваха чрез аптеката, която инвестира собствени средства, за да ги закупи и чака няколко месеца, за да й бъде изплатена сумата от НЗОК. Тези лекарства не само са с нулева надценка, но и са разход за аптеката. Много от аптеките нямат финансов ресурс да поддържат пълната гама от лекарства и се налага хората да обикалят и да ги търсят", обясни Ивана Ангелова.
Промените свързани с предоставянето на скъпи лекарства на тежко болните трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на месеца.

За някои пенсионери и семействата с малки деца, дори лекарствата срещу настинка и грип са прекалено скъпи. Какви традиционни методи за борба с настинката ползват старозагорци в есенно-зимния период ще чуете в прикачения звуков файл.