Приходите на таксиджиите в Смолян паднали наполовина
Приходите на таксиджиите в Смолян паднали наполовина / sxc.hu

Такситата в Смолян няма да повишават цените, местните  таксиджии даже работят втора поредна година на еднакви цени, каза за Дарик управителят на най-голямото таксиметрово сдружение в Смолян Тодор Чуртов. Дневната тарифита е  0,89 лв. на км, а нощната - 0,99 лв. Първоначалната такса е 1 лв., а престоят е 20 ст. на минута.

Кризата е засегнала сериозно таксиметровия бранш, приходите са спаднали наполовина, каза още таксиметровият управител. В областния град работят реално близо 130 таксиметрови коли, обединени в две сдружения. Телефоните за повикване са безплатни.

Относно очакваните промени в Закона за автомобилните превози, с които местните общински съвети ще определят пределни цени на километър за таксиметровия превоз, Тодор Чуртов заяви, че цената в Смолян по принцип е реална, защото стойността на километър по принцип  трябва да бъде 50% от цената на масовите горива - бензин, газ или дизелово гориво. Той добави още, че очакваните промени най-вероятно ще засегнат таксиджиите в курорта Пампорово, където се вози на 5 лв. за километър, плюс още толкова първоначална цена.