116 компютъра за библиотеките от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс
116 компютъра за библиотеките от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс / © снимка: sxc.hu
116 компютъра за библиотеките от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс
34305
116 компютъра за библиотеките от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс
  • 116 компютъра за библиотеките от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс

25 нови компютърни конфигурации ще бъдат предоставени за ползване от читателите на Регионалната библиотека "Ст. Чилингиров" в Шумен по проект "Глобални библиотеки" на фондация Бил и Мелинда Гейтс. Това съобщи на пресконференция днес директорът на културния институт Красимира Александрова. Те ще бъдат инсталирани в библиотеката на 17 ноември. Освен това ще бъдат предоставени сървър, два цветни принтера, както и лаптоп. До 13 януари в общо 20 библиотеки в област Шумен ще бъдат доставени и инсталирани 116 компютърни конфигурации. Всеки читател на съответната библиотека ще има право на час безплатен достъп до интернет. Общата стойност на дарението е над 100 000 лв.

Тази година в Шумен освен в регионалната библиотека, компютърни конфигурации ще бъдат доставени и в читалище „Добри Войников", а до края на 2011г. и в читалищата „Ст. Чилингиров" и „Асен Златаров".

В част от селските читалище за първи път ще има възможност читатели да имат достъп до обществен компютър и безплатно да ползват интернет - обясни Александрова.  През следващата година по проекта "Глобални библиотеки", който продължава до 2014г., предстои да бъдат обхванати още 17 библиотеки от Шуменска област.