Стартира здравен скрининг на ученици в Старозагорско
Стартира здравен скрининг на ученици в Старозагорско / DarikNews.bg, Ина Танева,архив

През месец ноември специалисти по белодробни заболявания от Университетската болница в Стара Загора ще прегледат по 70 младежи в 12-и клас от 6 общини в Старозагорска област - Чирпан, Казанлък,Гурково, Раднево Гълъбово и Стара Загора.

„Здравният скрининг на учениците се провежда в рамките на научноизследователски проект, по който преподаватели от Тракийския университет работят от 2009 година ", поясни в интервю за Дарик ръководителят на проекта проф.Цанко Аблански. Той допълни, че прегледите включват пълни изследвания на респираторната дейност и електрокардиограма.

По думите на проф.Яблански резултатите от изследванията, както и анализът им, ще бъдат готови до края на годината.

Здравният скрининг ще струва около 15 000 лева.

Работата по научноизследователския проект "Оценка, намаляване и предотвратяване замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора" стартира през 2009 година и ще завърши през 2011. Финансира се от Норвежка програма за икономически растеж и устойчиво развитие и Държавната агенция Иновационна Норвегия.

Стойността на екопроекта е 637 000 евро, като 15% от сумата е кофинансирана от Тракийския университет и от Община Стара Загора.

Партньори по проекта са община Стара Загора, Гражданско обединение „Екоцентър", Универститета по естествени науки в гр. Оз, Норвегия и Държавния университет в Осло.

Сред целите, които са си поставили учените, са изготвяне на програма за редуциране на газовите емисии и ограничаване на тяхното въздействие върху околната среда и човека, както и разработване на система за защита и възстановяване на здравето.