Blekko - новата интернет търсачка
Blekko - новата интернет търсачка / www.sxc.hu

Нова интернет търсачка, която има за цел да конкурира Google, но която ще действа на друг принцип, а именно сътрудничество на самите потребители на интернет, беше активирана, съобщи АФП. Генерален директор и съосновател на Blekko е Рик Скрента.

Скрента обясни, че принципът на функциониране на новата търсачка е близък до този на "уикипедия", т.е. ще се разчита на помощта на самите потребители, за да може човек да намери търсените информации сред милиардите уеб страници.

"Няма нужда всички да участват. Повечето от хората не редактират "Уикипедия" и все пак тя е най-голямата енциклопедия, която от много време е надхвърлила мащабите на "затворената" Енциклопедия Британика", изтъкна той. Според Рик Скрента общността на интернет потребителите е по-надеждна, що се отнася до валидността на резултатите от издирването, тъй като се избягват комерсиалните отклонения.

За да функционира системата, доброволните сътрудници трябва да прикачат символа "/" на някои ключови думи, които откриват на страници, считани от тях за информативни. Тези ключови думи или slashtags ще позволяват да се класифицират информациите, за да могат да бъдат открити от търсачката.

Експерименталната версия на Blekko предоставя в кратък срок отговори на търсенето, като се цитират повече информационни сайтове отколкото рекламни или търговски.

Амбицията е Blekko да надхвърли математическите модели, използвани от търсачката Google, която класира сайтовете според тяхната посещаемост или тяхната свързаност с други сайтове.