265 са децата в най-висок риск в специализираните институции
265 са децата в най-висок риск в специализираните институции / снимка: БГНЕС, архив
265 са децата и младежите в най-висок риск в специализираните институции
34230
265 са децата и младежите в най-висок риск в специализираните институции
  • 265 са децата и младежите в най-висок риск в специализираните институции

Шест групи с особено рискови деца и младежи от домовете за деца с увреждания са установили мултидисциплинарните екипи, които извършиха оценка на децата в тези институции по проект "Детство за всички", финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Общо 265 деца имат нужда от спешни мерки, свързани с преценка на здравословното им състояние, непрекъснато медицинско наблюдение и актуализиране на поставена им диагноза, сочат резултатите от проекта, които бяха представени от председателя на агенцията за закрила на детето Надя Шабани и експерти, участвали в наблюдението на децата. В рамките на проекта са оценени 1800 деца, настанени в 56 институции.

Според наблюденията на експертите част от децата са с тегло и ръст под нормата за възрастта им, което може да се дължи или на здравословни проблеми, или на несъобразен със състоянието им режим на хранене. Друга група от деца има проблем с агресивното поведение, за което е нужна работа с психолог, обясни Надя Шабани и допълни: "Има деца, които според екипите са с по-леки увреждания, а от медицинска гледна точка са с по-тежки диагнози".

Диагнозите на тези деца ще бъдат актуализирани с цел интеграцията им в семейна среда. Според Надя Шабани основен проблем в институциите е липсата на индивидуална грижа за всяко дете, което забавя развитието му.

Според държавната визия за извеждане на децата от институции през следващите 5 години ще бъдат закрити 9 от домовете за деца до 3 години, а до 15 години всички тези деца трябва да бъдат настанени в собствено или приемно семейство.