Белград: Приятелят на Йосич Ковачки унищожи 8000 сръбски семейства
Белград: Приятелят на Йосич Ковачки унищожи 8000 сръбски семейства / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Един от най-богатите бизнесмени на Балканите и приятел на Сретен Йосич 48-годишният Христо Ковачки, благодарение на лошото управление в Сърбия ликвидира 15 фирми и застраши живота на семействата на поне 8000 души.

Никой не знае какви са щетите, които Ковачки нанесе и на държавата. Този случай обаче отново потвърди факта, че в Сърбия никой не контролира съмнителните бизнесмени. Това се казва в началото на обширна статия за действията на Христо Ковачки в Сърбия в днешния брой на вестник "Блиц", цитирана от БГНЕС. Публикацията започва с последния проблем на Ковачки в завода "Невена" в Лесковац. "Този човек никъде не ходи без огромна група от телохранители", пише още вестникът. Чрез фирмата си "Булцвет" преди три години Ковачки стана мажоритарен собственик на "Невена". Тогава новият мениджърски екип обещаваше тази реномирана козметична компания да си възстанови много бързо старата слава. Много трудно започва производството и всяка заплата се изплаща след стачки.

"Ръководството или не знаеше или не искаше да работи. Всичко се криеше от нас. Собственикът на завода видяхме един път на около 50 метра заобиколен от огромен брой бодигардове", казва Небойша Перович, лидер на синдиката в "Невена".

Много бързо става ясно, че от обещанията за нови пазари в чужбина и използването на пълния капацитет в завода няма да излезе нищо. Поради тези причини синдикатите многократно пишат до Агенцията за приватизация в Белград с искане договорът за покупко-продажба на завода да бъде анулиран. "За съжаление нашите искания не бяха чути. Сегашните аргументи за анулирането на договора са приказки за малки деца....Истината е, че българите имаха подкрепа от Белград и сега нещо ги накара да прекратят договора", казва още Перович.

Много често свързват Ковачки със Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам - един от най-големите наркотрафиканти в Европа. В полицията смятат, че Сретен Йосич е довел в Сърбия Ковачки и че той е взел сериозна комисионна от продажбата на Ковачки на завода "Траял" в Крушевац, пише още изданието. За какъв играч става въпрос е ясно от неотдавнашната информация, че той предложил банкова гаранция за изплащането на 100 милиона евро глоба, наложена от Европейската комисия, защото е отказал да затвори завода "Брикел". Срещу него се водят и съдебни дела за укриване на данъци за 8 милиона евро, за което може да получи присъда между 3 и 8 години затвор. Обвинителният акт бе изготвен през октомври 2008 година. Пуснат е срещу рекордната гаранция от 100 000 евро. Прокуратурата поиска да му бъде отнето имущество на стойност 13 милиона евро.

Как е възможно в Сърбия никой да не знае за подобни купувачи и бизнесмени, пита изданието. Бившият директор на Агенцията за приватизация Бранко Павлович казва, че по време на приватизацията няма адекватен контрол. Според него купувачът получава правото да стопанисва фирмата преди да е изплатил цялата сума и да е извършил всички обещани инвестиции. В Агенцията за приватизация казват, че никой не може да гарантира, че купувачът ще изплати цялата сума и ще извърши всички инвестиции. Единственото нещо, което искаме са финансовите резултати на купувача и оборота на компаниите му. Мажоритарният собственик не трябва да има съдебни дела", казват още от Агенцията. Купувачът трябва да има сроден бизнес и да няма блокирани банкови сметки. При продажбата Агенцията информира МВР и финансовата полиция. Дирекцията за борба с прането на пари работи само по сигнали и по искане на прокуратурата и съдебната власт.

Сръбското издание пише, че Христо Ковачки е сред най-богатите хора в България, но и на Балканите. Той се намира на трето място в списъка с богатите хора в България. Неговото богатство се оценява на 265 милиона евро. Той се е дипломирал във Факултета по Физика в Санкт Петербург. По-късно се ориентира към търговията и създава верига от магазини за хранителни продукти, както и малки фирми за производство на храни и местни продукти. Никога обаче не става ясно откъде идват парите му за тези инвестиции. От 2000-та година влиза в енергийния бизнес чрез приватизацията на хидроцентралата "Искър", а след това купува и други електрически централи. Най-големият му успех е закупуването на ТЕЦ "Брикел-Гълъбово". По време на продажбата се появи в "доста свободно облекло и бе представляван от 20-годишна студентка", припомня сръбският вестник. Според официалните регистри в България Ковачки е собственик на 180 фирми, а името му се свързва с поне още 160 компании. Христо Ковачки активно участва и в политическия живот на страната. Той е близък с лидера на ДПС Ахмед Доган, пише още "Блиц". С него се свърза и партия Лидер, която участва на парламентарните избори през 2009 година. /Изданието твърди, че Лидер е влязла в парламента, което не е вярно, бел.ред./ Изданието припомня, че е женен за фолкпевица и че е доста дискретен в личния си живот, не дава интервюта и на публични места се движи с много охранители.

През 2007 година в завода "Сърбиянка" във Валево работниците посрещнаха като спасител българската компания "Медя свят", която даде 330 милиона динари, 100 млн. повече от началната цена. Много скоро обаче се разбра, че зад фирмата стои Христо Ковачки. Въпреки предупрежденията от Стопанската камера в София, че подобна фирма в България няма приватизацията в Сърбия минава. Българите веднага сменят името на фирмата и през първата година има увеличаване на износа и заводът приключва годината с 1 млн. евро печалба. Година след това обаче се появяват трудности и намаления на заплатите. Недоволството нараства след новината, че Христо Ковачки е арестуван в България и срещу него има обвинения за тежки финансови злоупотреби. "Той ни дължи между 8 и 12 заплати. Ще съдим всички", казва доскорошният синдикален лидер в завода Мирослав Маркович.