Свилен Крайчев няма да се кандидатира за кмет на Варна
Свилен Крайчев няма да се кандидатира за кмет на Варна / Морски бизнес

Варненският депутат от ГЕРБ Свилен Крайчев няма да се кандидатира за кмет на морската столица, обяви самият той в ефира на Дарик Варна. Политикът обоснова решението си с многото работа, която му предстои в парламента.

Таван на цените за таксиметровите превози трябва да има заради негативните явления на погрешно разбраната пазарна икономика и за избягване на случаи на злоупотреби от страна на превозвачите, коментира още зам.-председателят на Транспортната комисия в Народното събрание. Според него трябва да има въведен ред по законодателен път като се ограничи максималната цена. В Брюксел например системата е подобна, посочи той и разкри, че лицензът там е 50 хил. евро, а цената на км. превоз е 1,5 евро. У нас лицензът е 52 лв.

Нещата трябва да са изцяло в ръцете на общините, които да контролират и приходите върху таксиметровата дейност, смята Крайчев. Общината според него също трябва да предоставя услуги на таксиметровите шофьори като стоянки например. Местните администрации трябва да решават въпроса спрямо възможностите и бюджетите си, изрази мнение депутатът от ГЕРБ.

Той разкри още, че в момента в парламента се дебатират промените в Закона за движение по пътищата и как да стане по-бърза процудурата по санкциониране на нарушенията по пътищата, която засега е доста тромава. На този етап се налага мнението да се наказват собствениците на автомобила, дори да не са го управлявали, посочи Крайчев. Няма да се отнемат точки, но глобите ще бъдат двойно завишени. Сайт на комисията по безопасност за диалог с гражданите показва, че хората искат още по-жестоки наказания за нарушителите, добави политикът. По информация на МВР от началото на тази година до края на август във Варна са загинали 37 души, а ранените са 352. За същия период на миналата година 28 са загиналите, а 325 пострадалите.
Статистиката сочи, че по предполагаеми данни до края на 2010-та още 255 човека ще загубят живота си в катастрофи. Пътните инциденти по магистралите са значително по-малко, затова има смисъл да се влагат усилия в изграждането им, коментира Крайчев.

Той обяви още, че този четвъртък ще стане ясно как ще се реши въпросът с Общия устройствен план на морската столица. На среща в транспортното министерство проблемът ще бъде дискутиран от експерти на Община Варна и държавното ведомство. Във връзка с отказа на министерството да се изгради коса писта на аеропорта Крайчев отрече да се дава приоритет на бургаското летище за сметка на варненското. Според него в случая местната администрация трябва да се съобрази с международните изисквания.

Промени текат и в Кодекса на търговското корабоплаване в посока на по-големи гаранции при ипотекиране на корабите от банките, разкри още варненският депутат от ГЕРБ. Трябва да има по-големи гаранции за банките, тъй като те все още се смущават при финансиране на покупка на нов кораб, посочи той.