Призив към стачка в Барселона при посещението на папата
Призив към стачка в Барселона при посещението на папата / снимка: Reuters

Профсъюзната организация на работещите в обществения транспорт в Барселона призова на стачка в неделя, на 7 ноември, в знак на протест срещу цената на посещението на папа Бенедикт Шестнайсети в столицата на Каталуня, предаде агенция Франс прес.

Профсъюзът свиква 24-часова стачка срещу харченето на обществени средства по време на посещението на папата и предлага тези пари да бъдат дадени за финансиране на безплатен обществен транспорт на каталунските безработни.

Профсъюзът се позова на информации в испанския печат, според които разходите във връзка с посещението на папата ще са 14,5 милиона евро за държавата и два милиона евро за регионалното правителство на Каталуня, пише БТА.

Архиепископът на Барселона кардинал Луис Мартинес Систач съобщи на 6 октомври, че посещението на папата в Барсерлона ще струва между 500 000 и 600 000 евро.

Този бюджет, който ще бъде поет от архиепископството на Барселона, не включва разходите за сигурността и за пресцентъра, които ще бъдат поети от испанските власти.