Стажът за пенсия ще се вдига от 2015-а
Стажът за пенсия ще се вдига от 2015-а / снимка: Sofia Photo Agency
Стажът за пенсия ще се вдига от 2015-а
33824
Стажът за пенсия ще се вдига от 2015-а
  • Стажът за пенсия ще се вдига от 2015-а

От 1-ви януари 2011-та година се създава солидарен фонд към НОИ, в който работодателите ще внасят допълнителни вноски за категорийните работници и от който ще се изплащат срочните пенсии на тези работници. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов два дни след като предложи отлагане на дебата за тези категории с една година, за да бъде намерено най-доброто решение. По думите на министър Младенов промяната е съобразена с очакванията на синдикатите, които пък днес се събират, за да обсъдят бъдещи протести срещу отложеното решение за категорийните работници. Промяната ще бъде заложена в Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде гласуван от министерския съвет следващата сряда. Новият проект на кодекса ще съдържа и договорените между синдикати и работодатели мерки за стажа и възрастта за пенсиониране, обясни министър Младенов.

„Вдигането на осигурителния стаж се предлага да започне от 1 януари 2015 година с по четири месеца на година за всички, докато достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. След като приключи това вдигане на осигурителния стаж, започва вдигането на възрастта за пенсиониране и за жените, и за мъжете с по шест месеца на година, докато достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. 2025 година се достига 65 на сто заместващ доход от пенсия спрямо заплата и до 2032 година системата е устойчива и балансирана”, каза Младенов.

Увеличаването на стажа от 2015-та година ще важи за всички категории, включително за военни и служители на МВР. Възрастта за пенсия при категорийните работници ще започне да се вдига от 2017-та година.