В Германия коментират: Българите си имат нов талисман
В Германия коментират: Българите си имат нов талисман / Reuters
„Не знам какво ще прави в България. Най-много да се ожени още веднъж” - с тези думи Бойко Борисов посрещна новия треньор на българските национали. Сега обаче Лотар Матеус доказа, че може - пише днес германският ФАЦ.

Едно от качествата, които германците подценяват у Лотар Матеус е способността му да се приспособява към темперамента на страната, в която работи. Сега той отново е изправен пред нови предизвикателства, в държава, чийто президент го посрещна с думите: "Не знам какво ще прави Матеус тук, най-много да вземе да се ожени още веднъж". Разбира се, журналистът на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" греши, защото не президентът, а премиерът Борисов изрече тези думи, след като назначението на Матеус начело на българския национален отбор по футбол бе обявено официално.

Но за едва две седмици Лотар постигна повече, отколкото очакваше правителственият ръководител в София. А именно: крайно необходима победа с 1:0 и то като гост. И това бе достатъчно рекордьорът по изиграни мачове с Германия да се превърне за една нощ в новия любимец на България. ФАЦ цитира няколко български медии, които след мача в Кардиф излизат с възгласи от рода на "Най-големият ни герой тази вечер бе треньорът ни" или "Ново самочувствие под германско командване", с което се били сдобили българските футболисти.

Самият Матеус реагира доста по-спокойно на победата, отчитайки лошата игра през първото полувреме и потенциала, който е проличал през второто, когато падна и победният гол на Ивелин Попов. Треньорът е достатъчно умен, за да не се зарази от еуфорията в българското общество. Отборът едва ли ще успее да спечели групата си срещу основните претенденти Англия и Черна гора, особено след двете загуби.

Основната цел пред Матеус е достигане до второто място, което дава право на бараж с отбор от друга група. Макар да заяви, че иска да направи невъзможното възможно, Матеус се провали в едно още в самото начало: той не успя да върне Димитър Бербатов в националния отбор. Веднага след това обаче си пролича, че и без него националите могат да се справят съвсем прилично. А Лотар Матеус вече има статута на талисман. А с времето може да промени мнението дори на премиера Борисов. Кой знае...