Европейски специалисти помагат на Унгария
Европейски специалисти помагат на Унгария / Reuters
Европейски специалисти помагат на Унгария
33447
Европейски специалисти помагат на Унгария
  • Европейски специалисти помагат на Унгария

Европейски екип за гражданска защита с петима експерти пристига днес в Унгария, за да помогне на унгарските власти в усилията им за ограничаване последствията от разлива на токсична кал. Преди седмица стотици хиляди кубически метра отровна кал скъса хвостохранилището на завод за алуминий и помете няколко села. Част от отровите попаднаха в Дунав, но се разтвориха там без да предизвикат екологични последствия по течението на реката.

Експертите, които ще помагат на Унгария, са от Франция, Белгия, Швеция, Австрия и Германия. Те отиват там по молба на унгарското правителство, което задейства Европейския механизъм за гражданска защита. Будапеща поиска малък екип от специалисти по предотвратяване или справяне с щети от алкална кал върху флората и фауната и обеззаразяване на земеделска земя. Страните, включени в механизма, отговориха много бързо и предложиха повече от 40 специалисти.

Еврокомисарят, отговорен за действия при кризи, Кристалина Георгиева обяви, че бързият подбор на екипа и щедрите предложения на страните от механизма показват, че европейската солидарност работи. В Европейския механизъм за гражданска защита участват 31 държави - 27-те от Европейския съюз плюс Хърватия, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. От създаването си през 2001 година досега механизмът е бил задействан над сто пъти заради бедствия в страните членки - например наводненията тази година в Полша, Румъния и Унгария и горските пожари в Португалия, както и в други държави, включително при бедствията в Хаити, Чили и Пакистан.