Спасяват 33-мата миньори в Чили в сряда
Спасяват 33-мата миньори в Чили в сряда / снимка: Reuters

Евакуирането на 33-та чилийски миньори, блокирани на 625 метра под земята, най-вероятно ще започне на 13 октомври, съобщи Франс прес, като се позова на министъра на мините на Чили Лауренсе Голборне.

В момента инженери проверяват състоянието на спасителната шахта и се очаква през следващите часове чилийските власти да вземат окончателно решение за евакуирането на миньорите, съобщи Ройтерс.

Според внимателно разработената финална фаза на спасителната операция в подземната пещера, където от 66 са блокирани миньорите, ще бъдат спуснати минен инженер и лекар. Те ще използват специална метална капсула, разработена от чилийските ВМС. Целта на двамата посетители от "белия свят" е да инструктират миньорите за процедурите по евакуирането им и да им направят предварителен медицински преглед.

Капсулите са дълги 4 метра и са снабдени с източник на кислород и средства за непрекъсната видео и аудио комуникация. Изкачването на капсулата от подземната пещера до повърхността ще продължи около 45 минути.

Най-напред ще бъдат евакуирани миньорите, които са в най-добро здравословно състояние, за да могат да издържат евентуално задържане по пътя, ако капсулата блокира, макар и временно, в шахтата. След тях - и след като бъдат отстранени
всички възможни технически проблеми - ще бъдат евакуирани хората с евентуални здравословни проблеми, и последни - миньорите в най-добро психическо състояние.

Веднага след появата си на повърхността спасените миньори ще бъдат настанени в полеви медицински център. След като медиците потвърдят, че те се намират в добро здравословно състояние, в друг временен център миньорите ще се срещнат със своите близки.

От мината прекаралите над два месеца под земята миньори ще бъдат отведени с вертолет в болница в град Копаипо, където ще останат под медицинско наблюдение най-малко 48 часа.