Социолози: Вотът на недоверие - без интрига
Социолози: Вотът на недоверие - без интрига / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Не се очакват изненади в поведението на политическите сили на предстоящата дискусия и гласуване на вота на недоверие към кабинета, внесен от опозицията заради провал в здравната политика. Това показа анкета на БТА сред социолози от „Галъп", МБМД и Алфа рисърч. Ясно е, че вотът няма да свали кабинета. След като и Синята коалиция заяви, въпреки забележките си в областта на здравеопазването, че ще подкрепи правителството, не се предвижда да се оформи никаква интрига около дискусията и гласуването, коментират анализаторите.

Заради актуалността на проблемите на здравеопазването социолозите намират темата за здравеопазването за подходяща за вот.

Кънчо Стойчев от „Галъп интернешънъл" гледа на вота като на повод за дискусия и диалог. Геновева Петрова от Алфа рисърч смята, че резултатът от вота ще бъде основно потвърждаване на политическото мнозинство срещу БСП и ДПС и парламентарната подкрепа за правителството. Според Петър Живков от МБМД левицата търси политически дивиденти чрез вота, но едва ли ще извлече значими ползи. 

Стойчев коментира, че гледа на вота по-скоро като на полезно мероприятие - не за опозицията или за ГЕРБ, а за България. Вероятно ще има празни приказки в дискусията, но сред тях ще има полезни идеи, смята той. Според него страната ни в момента е в дефицит на дебат и диалог и всеки повод за повече диалог е гаранция за по-добро управление. „Никой нормален човек не очаква вотът на недоверие да свали правителството, посочва социологът и припомня, че това досега не се е случвало в България. При вот е падало само едно правителство - на Филип Димитров, но ситуацията беше различна, защото той сам поиска вот на доверие", отбелязва Стойчев. „Освен това никой и не планира, нито се надява вотът да свали правителството, целта на опозицията е повече диалог и по-задълбочен дебат по ключова тема за обществото", смята той.   

Стойчев намира темата за здравеопазването за добре подбрана. „Почти няма европейска страна, в която тази тема да не е подходяща за опозицията, защото пенсионното осигуряване и здравеопазването са горещ въпрос в повечето съвременни демокрации", каза той. Според Стойчев оставката на досегашния здравен министър Анна-Мария Борисова не само, че не обезмисля или олекотява вота, а дори напротив - по-добре е, че новият министър ще има възможност да участва в дебата. Той не очаква изненади в поведението на Синята коалиция, още повече след официално декларираната подкрепа на сините за правителството.

Социологът обаче вижда известна непоследователност в поведението им, тъй като именно сините поискаха оставката на здравния министър заради проблеми в сектора. Тази непоследователност е от самото начало на мандата на този кабинет, а народът е казал какво се случва, когато някой стои на два стола, коментира Кънчо Стойчев.

Петър Живков от МБМД посочи, че обичайна функция на опозицията е да търси възможност чрез вотове на недоверие да разколебава доверието в правителството и да получи евентуални дивиденти за излизане от тежкото електорално положение. „Този вот е предварително обречен и това не е тайна за никого, ясно е, че от него се търсят основно политически дивиденти", отбеляза Живков. Според него ситуацията се променя с оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова, защото не е ясно каква политика ще води новия здравен министър.

Живков все пак смята, че моментът за вота е добре подбран. Той е на мнение, че и темата за здравеопазването е подходяща за вота. Тя вълнува всички и недобрият подход при започването на реформата, липсата на добра комуникация направи тази тема болезнена, коментира социологът. Според него това важи с особена сила за малките общини, където населението е много тревожно и чувствително по тази тема.

Анализаторът обаче не прогнозира нито сериозни политически дивиденти за БСП вследствие на вота, нито някакви особени последици за управляващите. Той допуска, че левицата може да има косвена полза, тъй като е възможно разколебаване на част от избирателите на ГЕРБ и „втвърдяване" на тези, които по принцип са се отдръпнали от политиката. Живков обаче посочва, че през последните месеци проучванията на МБМД регистрират относително стабилна подкрепа за ГЕРБ от около 33%. „Подкрепата е достигала и над 40 на сто, но трябва да се знае, че това беше следствие от еуфорията от изборната победа, когато значителна част от избирателите се присъединяват към победителя", обясни той.

„Така че в момента ГЕРБ се намира на едно нормално ниво и, съдейки по последните ни изследвания, стои стабилно", аргументира социологът тезата си, че вотът няма да се отрази особено на управляващата партия. Той посочи, че и привържениците на Синята коалиция имат стабилна подкрепа според данните и дори последното изследване показва повишаване на подкрепата за сините. „Това означава, че явно тонът и начинът на поведение на сините им се отразяват добре", отбеляза Живков.

Мнението на Геновева Петрова от Алфа рисърч е, че опозицията внася вот на недоверие в по-скоро неподходящ момент. БСП обаче сами ограничиха възможните си ходове, след като инициираха консултациите, смята тя. „Що се отнася до темата, проблемите в здравеопазването са толкова сериозни, че сами по себе си, и вотът, и оставката на здравния министър няма да ги решат", категорична е Петрова. „Здравната система се нуждае от радикална реформа, от която правителството на ГЕРБ много лесно се отказа, а правителството на Тройната коалиция въобще не започна", посочва тя. Петрова прогнозира, че необходимостта от реформа е въпрос, който трябва и вероятно ще бъде поставян систематично, независимо от вота на недоверие.

Петрова също смята, че резултатът от гласуването по вота ще бъде най-вече политически. То ще потвърди политическото мнозинство срещу БСП и ДПС и парламентарната подкрепа за правителството. „Възможно е също отчасти да разколебае подкрепата на някои леви избиратели за ГЕРБ, но това би било незначително на този етап", отбеляза тя.

„От Синята коалиция вече категорично заявиха, че няма да подкрепят внесения от БСП и ДПС вот на недоверие, както изразиха и ясно несъгласие с претенциите на лявата опозиция към политиката в здравеопазването", припомни Геновева Петрова. „За много хора позицията им вероятно изглежда непоследователна, но на практика поисканата от тях оставка на здравния министър вече е факт, а новият все още не е получил подкрепата им", отбеляза тя. Петрова посочи, че сините продължават последователно да настояват за ясна визия за реформиране на здравната система - теза, зад която стоят още от началото на мандата на правителството.

Социологът коментира, че ако действията на опозицията спират само до вота, те до голяма степен олекват след оставката на здравния министър. Най-важният въпрос е този за реформата на системата, а именно в това отношение се усеща дефицит както в правителството, така и в опозицията, подчерта анализаторът. (БТА)