Дилма Русеф и Жозе Сера отиват на балотаж
Дилма Русеф и Жозе Сера отиват на балотаж / снимка: Reuters
Дилма Русеф и Жозе Сера отиват на балотаж
33211
Дилма Русеф и Жозе Сера отиват на балотаж
  • Дилма Русеф и Жозе Сера отиват на балотаж

Бразилците не успяха да изберат президент, след като никой от кандидатите не получи необходимите повече от 50 процента от гласовете. На балотаж в края на месеца ще се явят Дилма Русеф - бразилката с българско потекло, представител на Партията на труда, и Жозе Сера от Бразилската социалдемократическа партия.

Дилма Русеф събира 46,3 процента от гласовете, но не и необходимите над 50 на сто. Така след няколко седмици Русеф и Сера, който остана на второ място с 32,8 процента, ще отидат на балотаж.

Трета с 19,7 процента е 52-годишната Марина Силва - лидер на Зелената партия.

Според наблюдателите фаворит е Русеф, която беше посочена за кандидат-президент от сегашния държавен глава Луис Инасио Лула да Силва. Той се радва на голяма популярност, но вече изкара два мандата и не може да бъде избиран повече. След като станаха ясни резултатите Дилма Русеф обяви, че продължава битката.

„Ние сме войни. Свикнали сме на предизвикателства. По традиция винаги се представяме добре на втория тур. Сигурна съм, че ще продължим да развиваме жизненоважния процес на изясняване и диалог с хората", казва Русеф.

Предполага се, че влияние върху изборния резултат са оказали обвиненията в корупция срещу близък асистент на Русеф, както и възгледите й за абортите, заклеймени от много католически гласоподаватели.

Освен за президент, бразилците гласуваха още вчера за пълно подновяване на състава на долната камара на парламента, за обновяване на две трети от състава на горната, за губернатори на 26-те щата и столичния окръг, както и за регионални законодателни събрания.