Одобриха нова схема за плащания на дребните овцевъди в Родопите
Одобриха нова схема за плащания на дребните овцевъди в Родопите / cнимкa: Dariknews.bg, Кърджали

Европейската комисия е одобрила нова схема подпомагане на дребните овцевъди в Родопите, съобщи в Кърджали зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Заедно с председателя на бюджетната комисия към Народното събрание Менда Стоянова той участва в кръгла маса, на която за първи път беше представена Концепция за развитие на земеделието в Кърджалийска област.

„Много овцевъди не покриват изискванията за субсидия на глава животно, с новата схема това ще се преодолее. С тази мярка, която защитихме пред Европейската комисия, ние се опитваме да урегулираме нещата и да има възможно най-голяма справедливост при разпределението на средствата. Схемата ще се прилага за кампания за директни плащания 2011 г. Ще се необходими от 7 до 10 млн. евро европейски пари", каза зам.-министър Димитров.

След срещата стана ясно, че Концепцията за развитие на земеделието в Кърджалийска област, която е дело на екип от Висше училище „Земеделски колеж" в Пловдив и Сдружение „Академия БГ" в Кърджали, се подкрепя от ръководството на Министерството на земеделието и храните. Тя ще получи финансова подкрепа, а областните и общинските земеделски служби ще бъдат ангажирани програмата да стигне до всеки, важно е хората да проявят  инициатива, каза народният представител Цвета Караянчева пред журналисти.

Две са направленията в Концепцията за развитие на земеделието в област Кърджали - овощарство и месодайно животновъдство. В овощарството ще се използват нови и интензивни технологии, които да доведат до бързо плододаване - в пълния му капацитет най-късно до четвъртата година, по отношение на месодайното животновъдство, идеята е да се работи за месо, да се използват пасищата, каза проф. Васко Василев, директор на Висше училище „Земеделски колеж" в Пловдив.

Според него реализирането й ще стане чрез създаване на регионални сдружения на овощарите и на животновъдите, които да асоциират и защитават интересите  и доходите на дребните производители. Сдруженията ще осигуряват посадъчен материал, приплоди на лизинг, консултации, пазари, препарати и торове. На практика членовете на сдружението ще могат да ползват услугите, които то предоставя - една част безплатни, а тези, които ще бъдат възмездни, ще бъдат обвързани с договори. Искаме с 1500 участника да засадим 2500 декара с 250 000 овощни вида. За да може наистина да се произвежда голям добив, високо качество, а щом имаме такива резултати съответно ще имаме и конкуретноспособни качество и цени, каза проф. Василев.