Две общини от Шуменско на първо място по безработица в страната
Две общини от Шуменско на първо място по безработица в страната / Dariknews.bg

Общините Никола Козлево и Каолиново са на първо място в страната по безработица, това обяви по време на пресконференция Татяна Пенчева, директор на „Бюро по труда"-Шумен. Традиционно двете общини са водещи по процент безработица в област Шумен, но през последния месец са на чело на националната класация.

Все пак през месец август има спад на безработицата в двете общини. В Каолиново нивото на безработицата през месец август, спрямо това през месец юли е с 0,73% по-ниско. Процентът на безработица там в края на месец август е 46,41 на сто.  В община Никола Козлево през август нивото на безработицата е 56,99%, което е с 0,14 пункта по-ниско от това през юли.

Намаление на безработицата през месец август се отчита във всички общини от областта. В община Шумен към края на месец август нивото е 5,81% , а през юли е било -6,01%.

През месец август са заявени 238 свободни работни места, от тях 13 са за работници, 47 за специалисти и 178 за безработни лица без квалификация. През месец юли на работа са постъпили 329 безработни лица, 161 от тях са започнали работа със съдействието на Бюрото по труда.