Кметът на Севлиево разговаря с министър Нона Караджова за боклука на София
Кметът на Севлиево разговаря с министър Нона Караджова за боклука на София / Дарик Габрово

 

Кметът на Община Севлиево Йордан Стойков се срещна с министъра на околната среда и водите Нона Караджова. По време на визитата е обсъден проблемът с депониране на натрупаните до момента балирани отпадъци на Столична община в четири региона на страната, сред които и регионалното депо в Севлиево.

По време на срещата кметът Стойков е потвърдил становището на Община Севлиево, че макар и законосъобразно това решение не решава проблема със софийските отпадъци, но ще създаде екологични проблеми в севлиевска община. Кметът е представил приетата с пълно мнозинство от Общински съвет- Севлиево декларация за несъгласие с решението на Министерски съвет относно депонирането на балираните отпадъци на столицата, както и подписката на севлиевци със събраните до момента 6 000 гласа против това министерско решение.

На срещата са обсъждани и възможностите за реализиране на екологични проекти в Община Севлиево, като е акцентирано на проекта за водния цикъл, според който за рехабилитация на стари канализационни мрежи в града и за изграждани на нови такива в Севлиево ще бъдат усвоени около 39 млн.лв.

Министър Караджова е приела поканата на кмета Стойков за среща с гражданите на Севлиево, на която тя да обясни мотивите за решението на Министерски съвет. Уточнената дата е 8 октомври.