Няма оплаквания от роми в посолството ни в Париж
Няма оплаквания от роми в посолството ни в Париж / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на външните работи Николай Младенов, който е в Брюксел за участие на среща на външните министри от Европейския съюз, отказа да коментира писмото, защото не го е чел. Младенов обаче съобщи, че засега в българското посолство в Париж няма оплаквания от роми за неправилно отношение от френските власти.

Министърът на външните работи обяви, че българското правителство не се противопоставя на депортирането на роми от Франция, защото всички трябва да спазват законите:

„Правото на свободно движение не означава правото на свободно установяване навсякъде в ЕС. Дотолкова доколкото във всяка страна, отделно от европейските директиви, има и национално законодателство, което регламентира по какъв начин гражданин на определена страна членка може да се установи".

Младенов добави, че в посолството на България в Париж не е имало оплаквания от неправилно отношение на френските власти към ромите, а дипломатите са в пряк контакт с българи, населяващи лагерите край френската столица. Младенов добави, че няма пряко нарушаване на европейското законодателство при връщането на българи и румънци в страните им и каза:

„Аз категорично не приемам тезата, че граждани на България могат да злоупотребяват със системите за социално подпомагане на други страни в ЕС".

Като пример за злоупотреба с националното законодателство на страна от Европейския съюз Младенов посочи факта, че през последните няколко години около 900 български граждани - повече отколкото иракчаните - са поискали политическо убежище във Финландия. То е било отказано, но в продължение на няколко месеца българите живели там за сметка на държавата, а това принудило финландското правителство да промени законите си.