Д-р Цветан Костов: 9 септември е черен ден за България
Д-р Цветан Костов: 9 септември е черен ден за България / снимка: Дарик Плевен

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим беше отслужена в Плевен пред паметника в гаровата градинка от свещеници от плевенските православни храмове. Така десните политически партии в Плевен отбелязаха 9 септември и почетоха паметта на невинните жертви, избити от комунистическата власт след 9 септември 1944 година. Организатори на честването са СДС Плевен и Съюзът на репресираните след 9 септември 1944 година.

„На тази дата ние ежегодно почитаме паметта на хилядите жертви на комунистическия режим, защото паметта за престъпленията през тези 45 години трябва да бъде съхранена", каза народният представител от СДС д-р Цветан Костов. "Вероятно тези, които отбелязват 9 септември като празник, имат своето основание, защото са живели по-добре от другите. Тогава, макар да се говореше, че всички са равни, имаше някои по-равни от останалите. Това е черен ден за България, защото на 9 септември 1944 година започва най-мрачният период в новата българска история", каза още депутатът.

Слово произнесе и Иван Илиев, зам.-председател на сините в Плевен. "Изминаха 66 години от комунистическия преврат на 9 септември 1944 година, когато страната ни беше залята от терор и насилие. Десетки хиляди са избити тогава без съд и присъда, други изчезнаха безследно", припомни още Илиев.

Честването завърши с поднасяне на цветя в памет на жертвите на комунизма.