Орлово око показва Западните Родопи като на длан
Орлово око показва Западните Родопи като на длан / cнимкa: DarikNews.bg, Иво Райчев
Орлово око показва Западните Родопи като на длан
31720
Орлово око показва Западните Родопи като на длан
  • Орлово око показва Западните Родопи като на длан

Първата наблюдателна площадка, която е монтирана като изнесен балкон от връх Свети Илия над село Ягодина, вече посреща туристи. Съоръжението от високотехнологична стомана е надвесено над 600-метрова пропаст. Долу под скалите се вие планинския път. Проектирано е да издържа 3 тона тежест, но от гледна точка за безопасност се разрешава не повече от 5 души едновременно да се любуват на невероятната панорама, която се разкрива във всички посоки до върховете на Пирин и Рила.

В съчетание с Ягодинската пещера, районът се превръща в изключително атрактивна туристическа дестинация с новооткритата панорамна площадка. До там се разходи и Иво Райчев, който заедно със събеседника си на Орлово око - Георги Генчев, разказва повече за приказните Родопи.

От май 2009 г. на връх Свети Илия на височина 1563 м е изградена единствената по рода си в България панорамна площадка. На 600 м под площадката се вие живописното Буйновско ждрело. На изток се виждат Чеирските езера и източните части на Родопите. На юг - планините в Гърция. На запад - Пирин и част от Рила планина. На север - Родопите.

Село Ягодина се намира в долина между два високи върха, които се издигат на 500 метра над селото. Връх Дурдага разделя Ягодина от Триград  и е силно залесен, от южната му страна расте известния Мурсалски чай. Връх Свети Илия е пълна противоположност на своя събрат със свойте каменисти скатове. Той е разположен от северната страна на селото и спира студения вятър, създавайки уникален климат за селото.

Слушайте още в аудиофайла.