До месец започва строителството на най-големия градски парк на Балканите
До месец започва строителството на най-големия градски парк на Балканите / netinfo

До 1 месец в Кърджали ще започне строителството на най-големия градски парк на Балканите, разположен на площ от 64 декара. Точно толкова време е необходимо по закон, след като вчера бяха отворени офертите на фирмите, желаещи да строят парк "Арпезос-Север" в родопския град. Процедурата премина при значителен обществен и медиен интерес, като за да видят отварянето на офертите бяха дошли общински съветници, представители на НПО, журналисти.

4 консорциума ще се борят за изграждането на парка и за близо 9-те милиона лева /без ДДС/, колкото ще струва строителството. Два от тях са кърджалийски - "Арпезос Кърджали", "Строителни компании - Кърджали", един е със седалище в София - "Паркове-Кърджали" и един димитровградски - ТVB.

Интересът към строителството на парк "Арпезос - Север" е напълно обясним, защото по мнението на специалисти-урбанисти, това ще бъде най-големия парк в чертите на град на Балканите, което го прави уникален. Реализирането на проекта, който е по програма "Регионално развитие" на Европейския съюз,  е за срок от 24 месеца и трябва да приключи на 21 октомври 2011 година, когато е и Деня на Кърджали. Ако има обжалване на решението на Комисията за избор на строител, рискуваме да не се вместим в сроковете, от което ще загубят най-много кърджалийци, каза след отварянето на офертите кметът на Кърджали Хасан Азис. Той има намерение да премести кабинета си на строителната площадка и да се включи активно в строителството на парка, само и само той да бъде завършен навреме.