Часове преди финала: Разкриха Паул
Часове преди финала: Разкриха Паул / Reuters

Броени часове преди финала на Мондиала в Южна Африка, който ще покаже дали един октопод може да предсказва бъдещето, изникнаха съмнения относно самоличността на въпросното мекотело-гадател, пише италианският в. „Кориере дела сера", като се позовава на германския „Билд ам зонтаг".

Досега се смяташе, че гадателят се казва Паул, че е бил роден преди две години и половина в аквариума в Уеймаут, в Англия, а после е бил настанен в аквариума в германския град Оберхаузен, откъдето преди две години мекотелото се справи почти перфектно в прогнозирането на резултатите от мачовете на Европейско първенство по футбол.

Сега обаче германката Верена Барч, инструкторка на морски животни от аквариума в град Оберхаузен, оборва тази версия в интервю за германския „Билд ам зонтаг". Пред германското издание Верена разказва, че октоподът, който прави прогнозите за Мондиала, не е същият, който правеше прогнозите преди две години. Ставало дума за млада животинка, която Верена лично уловила този април във водите на тосканския остров Елба. Когато Верена го хванала, октоподчето било едва на четири седмици и с дължина от 10 сантиметра. То било пратено в аквариум в Кобург, в Германия. После оттам го продали на аквариума в Оберхаузен за сумата от 179 евро. Именно там Верена обучила младото мекотело, което тези дни си спечели световна слава.

Ако тази версия се окаже вярна, то гадателят с осемте пипала е всъщност италианец, тъй като е заловен в италиански води и би трябвало да се нарича Паоло. Така за италианците остава утехата, че след като националите им отпаднаха в много ранна фаза на Мондиала, те все пак има с какво да се гордеят, а именно с италиански октопод-гадател.

Версията на Верена относно самоличността на октопода-гадател се подкрепя и от германския специалист по морска фауна, доктор Райнер Кайзер, който припомня, че максималната продължителност на мъжките октоподи е 16 месеца. Това означава, че октоподът, който гадаеше по време на Европейското първенство през 2008 г. може би отдавна се е споминал. Но за да изглеждат прогнозите за мачовете на Мондиала по-достоверни, вероятно хората от аквариума в Оберхаузен са предпочели да не разкриват, че сега работят с нов октопод-гадател.