Намалява броят на безработните в областта. Все още няма пари за Аз мога
Намалява броят на безработните в областта. Все още няма пари за Аз мога / netinfo

8 308 души е броят на  регистрираните безработни в Кюстендилска област през месец май, отчетоха от Бюро по труда Кюстендил. В сравнение с месец април, броят им е намалял с 261 души. 11,75% е безработицата в община Кюстендил, 14,96%- Невестино, 18,80% Трекляно, 11,14% в Дупница. Най- голям е делът на безработните без професия -51,50%.

"През месец май на на  територията на областта са заявени 325 работни места, предимно в сферата на преработвателната промишленост, търговия и ремонт, транспорт", заяви директорът Марийца Стоянова.

През месеца продължи реализацията на програмите "Аз мога" , "Отново на работа", "Адаптивност" и "Развитие".  До 16.07. се приемат молби в дирекцията по програма "Старт в кариерата". По нея са обявени 7 работни места във всички общински администрации, с изкл. на Рила и Бобошево. 2 в областна администрация и по 1 в НОИ, Инспекция по труда и Бюро по труда.

"Няма никакъв интерес към програма "Адаптивност", по нея могат да кандидатстват лица, на които работодателят е намалил работното време. Одобрените ще получават от Бюро по труда по ваучери за квалификационни курсове", коментира още г-жа Стоянова. Остава голям интересът към "Аз мога". В момента ваучери по тази програма не се издават, предстои да се преразпределят пари от други програми. Марийца Стоянова не се ангажира с коментар, кога ще започнат отново да се приемат молби по програмата.