Ахмадинеджад: Новите санкции срещу Иран няма да имат никакъв ефект
Ахмадинеджад: Новите санкции срещу Иран няма да имат никакъв ефект / снимка: Reuters

Новата резолюция на ООН за санкции срещу Иран заради оспорваната му ядрена програма "няма да има никакъв ефект", увери иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Франс прес.

"Резолюцията няма правна стойност и няма да има никакъв ефект", заяви иранският държавен глава на световното изложение в Шанхай. "Това е къс хартия, и то къс хартия без стойност", добави Ахмадинеджад.

"Периодът на сплашване и принуда е отминал", изтъкна той.

"Винаги сме заявявали, че Съветът за сигурност на ООН е инструмент в ръцете на САЩ. Това не е демократично, това е инструмент за диктат", каза иранският ръководител.

По-рано той заяви, че санкциите трябвало да бъдат "изхвърлени в кошчето за боклук". Ахмадинеджад редовно отрича страната му да развива програма за ядрени оръжия, както подозира Западът, припомня АФП.

"Пет сили имат право на вето, а също и ядрени бомби, и те искат да монополизират атомната енергия", коментира Ахмадинеджад действията на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия.

Той изстреля нов залп срещу САЩ, в течение на месеци настоявали най-силно за приемането на резолюцията от сряда. Президентът Барак Обама "пое същия път като Джордж Буш", а "беше казал, че ще сложи край на едностранния подход на предишното правителство", заяви иранският президент.

"Правителството на САЩ иска да погълне целия Близък изток", предупреди Ахмадинеджад.

"Ясно е, че САЩ не са против ядреното оръжие, тъй като ционисткият режим в региона притежава ядрени оръжия", каза той и обвини Щатите, че закрилят еврейската държава.

"Ционисткият режим няма да оцелее, той е осъден", допълни президентът на Иран.

Запитан дали се сърди на своя традиционен съюзник Китай, че не се е присъединил към санкциите, Ахмадинеджад отговори, че Иран няма проблеми с другите страни освен САЩ, посочва АФП.