Размирици в Киргизстан, 12 души загинаха
Размирици в Киргизстан, 12 души загинаха / Reuters

Дванайсет души са убити и над 120 ранени при безредици в южния киргизстански град Ош, съобщиха световните агенции, като се позовават на пресцентъра на вътрешното министерство.

За медицинска помощ в ошките клиники са се обърнали 120 души, от които 94 са хоспитализирани. Говорителка на министерството уточни, че повечето са пострадали от огнестрелни рани, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според очевидци, цитирани от Асошиейтед прес, във втория по големина град на Киргизстан масовите безредици продължават и се чува стрелба. Над града кръжат военни хеликоптери и самолети, а по улиците се движат бронетранспортьори. Временното правителство реши тази сутрин да прехвърли допълнителни военни сили за справяне с безредиците.

Президентката на преходната власт Роза Отунбаева заяви, че безредиците били предизвикани от "местни битови конфликти".

Между 1000 и 3000 младежи от киргизката и узбекската общност се сбиха снощи в центъра на Ош, а после извършиха истински погром, подпалвайки сгради и коли и изпочупвайки витрини. Сблъсъци имаше и в окръзи около Ош. Заради усложнената обстановка временното правителство въведе комендантски час от 20 часа вечерта до 6 часа сутринта и обяви извънредно положение в цял Южен Киргизстан до 20 юни.

От бунта през април, довел до свалянето на президента Курманбек Бакиев и отнел живота на 87 души, киргизстански представители и западни лидери не престават да предупреждават за опасността от гражданска война в Киргизстан - азиатска страна със стратегическо значение, в която има и руска, и американска военни бази и която е раздирана от конфликти на етническа основа и от напрежение между севера и юга.