ГЕРБ плаши да преразгледа решението за парите за тютюнопроизводителите
ГЕРБ плаши да преразгледа решението за парите за тютюнопроизводителите / снимка: Sofia Photo Agency
ГЕРБ плаши да преразгледа решението за парите за тютюнопроизводителите
30022
ГЕРБ плаши да преразгледа решението за парите за тютюнопроизводителите
  • ГЕРБ плаши да преразгледа решението за парите за тютюнопроизводителите

ГЕРБ заплашиха да преразгледат решението си за отпускане на 116 милиона лева за тютюнопроизводителите с актуализацията на бюджета. Поводът - заявките на представители на бранша за гладна стачка, ако не получат 160 милиона. От управляващата партия подозират, че очакваните протести са провокирани политически, но не назоваха възможните организатори.

„Считаме, че тези искания са напълно без основание, водят до деструктивизъм, невероятно политически мотивирани и ако в този дух продължава диалогът с тютюнопроизводителите, ще сме склонни и ще преразгледаме позицията си за осигуряване на този размер на тютюнопроизводителите за плащания", каза председателят на земеделската комисия в НС Десислава Танева.

„Вчера се гледа тази корекция в Комисията по земеделие на първо четене и там не получи подкрепа от опозицията. Същото време, дали съвпадение или някой стои зад това, има декларация от тютюнопроизводителите, че те вече не искат 116 млн., а 170 млн. Това е невъзможно, защото таванът, разрешен от Европейската комисия, е 116 млн. лв. Тютюнопроизводителите наистина да изчакат корекцията на бюджета, да не се поддават на политически или друг вид провокации, хора, които очевидно им обясняват, че могат да получат повече", обясни от своя страна земеделският министър Мирослав Найденов.

„Ако ДПС има да каже нещо, ще го направи явно и на висок глас. Имайте предвид, че ние, ако ще организираме нещо, то ще бъде толкова внушително, че ще се разбере и от съседните държави. Ние сме за претенциите на тютюнопроизводителите да си получат обещаните премии. Сега има едно очакване, очакваните пари да станат реалност. Но точно тези суми не са вписани в актуализирания вариант на бюджета", каза от своя страна Юнал Тасим от ДПС.