Санкции за над 156 000 лв. наложи РЗОК-Враца
Санкции за над 156 000 лв. наложи РЗОК-Враца / снимка: DarikNews.bg, Иван Стрижлев

103 проверки на изпълнители на медицинска и дентална помощ, болници и аптеки от област Враца е извършила РЗОК за първите пет месеца на годината. Общият размер на наложените санкции за открити нарушения е 156 035 лв. От тях 30 620 лв. са от наложени санкции, а установените неправомерно получени суми, подлежащи на възстановяване са в размер на 125 415 лв.

При финансовите проверки са разкрити нарушения при работата с медицинската документация, неспазване на графика за обслужване на пациенти и др.

При медицинските проверки на изпълнителите на медицинска и дентална помощ са констатирани липса на задължително медицинско оборудване и обзавеждане, изписване на повече от 3 лекарства за едно заболяване и др.

Медицинските нарушения в болниците са свързани с липса на необходими специалисти за изпълнението на дадена клинична пътека, неспазване на индикациите за хоспитализация, непровеждане на лечение на придружаващите заболявания, отчитане на недоговорена клинична пътека и други.

При част от аптеките инспекторите са установили, че наличните количества от лекарства, заплащани от НЗОК, не отговарят на доставените количества по фактури.