Турция иска Израел да разследва инцидента с флотилията за Газа
Турция иска Израел да разследва инцидента с флотилията за Газа / Reuters

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова Израел да приеме международно разследване на смъртоносното нападение по плаваща за Газа флотилия, в което бяха убити деветима турци, съобщи Асошиейтед прес.

Давутоглу заяви, че Израел трябва да обяви, че приема разследването, предложено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. В противен случай това означава, че те имат нещо за укриване, изтъкна Давутоглу. Посланикът на Израел в САЩ заяви, че Израел отхвърля идеята.

Това изявление Давутоглу направи в кулоарите на международна конференция в Истанбул, на която Турция се стреми да получи осъждане на израелските действия.

Международната общност е изправена пред сериозен тест. Има ли една страна правото да засича кораб в международни води или не, заяви Давутоглу на пресконференция с външните министри на Афганистан и Пакистан.

Турция, която имаше солиден съюз с Израел до триседмичната война в Газа, която приключи в началото на 2009 г., заяви, че ще ограничи военните и търговските връзки и ще замрази дискусиите по енергийни проекти, включително за доставките на природен газ и прясна вода. Турция заплаши да скъса отношенията си, ако Израел не се извини за нападението миналата седмица.

Ние правим оценка на всичко. От Израел зависи как ще продължат отношенията ни, заяви Давутоглу.

Израел трябва да приеме последствията от действията си и да бъде държан под отговорност, каза още турският външен министър.

По думите на Давутоглу нормализирането на турско-израелските отношения е невъзможно, освен ако Израел не се придържа към международното право. Той каза, че Турция ще преследва докрай целта да бъде потърсена сметка за убийството на нейните граждани.

Пакистанският външен министър Махдум Шах Мехмуд Куреши осъди израелското нападение и заяви "пълната подкрепа" на Пакистан за Турция по този въпрос. "Народът и правителството на Пакистан са с вас", подчерта той, цитиран от БТА.

Министърът на външните работи на Афганистан Залмай Расул също изрази солидарност с Турция. Той изтъкна, че Анкара може да разчита на пълна подкрепа от страна на Кабул по този въпрос.
Текст, осъждащ израелския рейд над международната флотилия, ще бъде включен в заключителната декларация от срещата, съобщава пред Франс прес пожелал анонимност турски дипломат.

Срещата на върха в Истанбул е посветена на сигурността в Азия. Във форума, същинската част от който ще бъде утре, ще участват лидери от Близкия изток, Южна Азия, Корея, сред които деветима президенти, включително иранският държавен глава Махмуд Ахмадинеджад и палестинският президент Махмуд Абас. Сред присъстващите ще бъдат също руският премиер Владимир Путин, върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, президентите на Азербайджан, Украйна, Македония, Афганистан.