В Иран заработи банков клон само за жени
В Иран заработи банков клон само за жени / Reuters

Иран откри първия банков клон само за жени, където представителките на нежния пол ще могат да управляват финансовите си дела, без да контактуват с мъже, с които нямат роднинска връзка, предаде Ройтерс, като се позова на иранската информационна агенция ИРНА.

Ислямското право, наложено в Иран след революцията през 1979 г., забранява близките контакти между мъже и жени, които нямат роднинска връзка. Все пак това обикновено не засяга дейности като банково обслужване или пазаруване и жените често са клиенти на банки, в които може да бъдат обслужени от представител и на единия, и на другия пол.

Първият банков клон само за жени е собственост на една от водещите ирански търговски банки - "Мели" - и се намира в свещения град Машхад.

През последните години властите въведоха в някои градове шофирани от жени таксита, предназначени само за жени, и обществени градинки, където не се допускат мъже.

Автобусите в Иран имат отделни секции за представителите на двата пола, като жените се возят в задната част на превозните средства, пише БТА.

Местен съдебен служител каза миналия месец, че максималната глоба за нарушаване на ислямските разпоредби за облеклото, според които жените трябва да покриват косата си и да носят дълги безформени дрехи, е 13 милиона риала (над 1300 евро), отбеляза Ройтерс.