Проучват здравния статус на населението в Кърджали
Проучват здравния статус на населението в Кърджали / netinfo

 

Днес стартира четвъртото поред скринингово проучване на здравния статус на населението в Кърджали. От 8-те зони в България, където се работи по програма СИНДИ на Европейското бюро на СЗО, единствено в родопския град се прави то през тази година. Това оповести на пресконференция координаторката на програмата и заместник-председателят на Обществената коалиция за здраве в града д-р Жени Стайкова.

Изследването ще продължи до 15 юли и ще обхване 1600 лица в активна възраст - от 25 до 64 години, избрани на случаен принцип. То включва попълване на стандартизирана анкета за начин на живот, измерване на ръст, тегло, талия, кръвно налягане, пулс и риск от диабет. Изследването е частично финансирано от община Кърджали, сдружение Обществена коалиция за здраве, частна фирма, която е предоставила глюкомери и тест- ленти, частни дарители.

Според кмета на Кърджали Хасан Азис, който е председател на Обществената коалиция за здраве в града, не е възможно да се формира здравна политика на общината без да е проведено подобно скринингово проучване. Затова било много важно отношението на институции и организации към здравния статус на насeлението в общината и тяхната ангажираност към проблема. 

"Знае се, че ахилесовата пета на Кърджали е замърсяването на околната среда, което определя и 30 процента от заболеваемостта на насeлението. След това изследване ще можем да си отговорим по-точно кои са причинителите на замърсяването и съответно да формираме политиката си спрямо тях", каза още градоначалника.