Пчели нажилили магарета до смърт
Пчели нажилили магарета до смърт / сн. общински пресцентър Стралджа

В стралджанското село Правдино две магарета били нажилени до смърт от пчели. За такъв случай пред общинския пресцентър съобщиха и от Лозенец. За атака на пчели срещу хора алармират от Първенец, Чарда и други села в община Стралджа. Кметовете повдигнаха въпроса и пред заседание на Общинския съвет, а като последица от жалбите кметът на общината Митко Андонов разпореди комисия да направи проверка.

Според нормативната уредба има ограничения, но те са за отстояние на пчелините на три метра от оградата на съседите. Но ако преди години пчеларите са отглеждали  ограничен брой кошери, с които да произвеждат мед за семейството, то сега  някой от тях чрез медопроизводството си осигуряват доходи. В Правдино собствениците на множество кошери са поне пет и никой не може да контролира летежа на пчелите.

Един от потомствените пчелари в селото Дойно Абрашев има свое обяснение за агресивността  на пчелите. Според него  те не избират кого да жилят и няма никакво значение дали това е техния собственик, друг човек или животно. Но по правило може да забият жило  когато е застрашено съществуването им. А през периода е правено пръскане на площи с рапица, което е раздразнило пчелите и прибирайки се към кошерите става и инцидента с ужилване на магарета в селото. Освен това дългогодишния пчелар твърди, че пчелите се превъзбуждат от миризмата на изпотеното животно и жилят колективно, което не може да бъде контролирано.