Филм на бургаски ученик с наградата на публиката в САЩ
Филм на бургаски ученик с наградата на публиката в САЩ / netinfo

Филмът „Облаците летят на запад” на възпитаника на Бургаската Природоматематическа Гимназия  „Акад. Никола Обрешков” Веселин Чолаков спечели наградата на публиката на филмовия фестивал в Сиатъл, САЩ. Тя е присъдена от NFFTY, най-големия подобен форум за младежи в щатите, който тази година в продължение на 5 дни привлече над 9 000 души публика.

В този кинопреглед за пръв път бе представен български продукт. Освен тази награда, лентата има и още две номинации за „Най-добър студентски филм” и за „Най-добър късометражен”. Филмът е част и от официалната селекция на редица други уважавани международни фестивали.

След броени дни „Облаците летят на запад” предстои да бъде представен в един от най-старите университети в света като част от Международния студентски филмов фестивал в Кеймбридж, Великобритания. След това лентата се отправя и на премиера в Сан Диего.

Върху 22-минутната лента Веселин Чолаков работи повече от година. Създаден е по техника, съчетаваща компютърна, класическа (hand-drawn) и 3D анимация, движещи се графики (motion graphics) и реално заснето видео. Филмът се занимава с проблеми като урбанизация, глобализация, нарастващото световно население и миграцията, породена от локални конфликти.