БСП иска максималният осигурителен доход да скочи над 4000 лв.
БСП иска максималният осигурителен доход да скочи над 4000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency
БСП иска максималният осигурителен доход да скочи над 4000 лв.
29799
БСП иска максималният осигурителен доход да скочи над 4000 лв.
  • БСП иска максималният осигурителен доход да скочи над 4000 лв.

БСП поиска максималният осигурителен доход да се увеличи на над 4000 лева. Депутатът от левицата Емилия Масларова разкритикува приетите вчера на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда. По думите й в заложената пенсионна реформа се предвижда разликата между минималния и максималния осигурителен доход да бъде 10 пъти. В момента минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се е 420 лева.

„Коалиция за България настоява да се увеличи максималният осигурителен доход. Ние близо двойно увеличихме минималния осигурителен доход, а максималният за хората с високи заплати, включително и народните представители, които предвиждат мерки за намаляване на бюджета в парламента, всъщност стоят на ниските осигурителни прагове. Така че максималният осигурителен доход би могъл да даде една много сериозна сума към приходната част на осигурителната система", обясни Емилия Масларова.

Тя допълни, че от левицата приветстват това, че ще се увеличи максималното обезщетение за безработица на 60 на сто от работната заплата, но Масларова попита къде остава минималното обезщетение. „То отново ще остане на символичните 90 лв., при положение че, ако той е 60 на сто от минималната работна заплата, то ще бъде над 120 лв. Тоест не можем да правим промени, с които облагодетелстваме по някакъв начин високодоходните групи, а отново оставяме нискодоходните групи, хора с увреждания, хора в деликатна ситуация в една безкомпромисна ситуация и безизходица в този труден период", обясни депутатката.