Костов иска смяна на състава на комисия по сигурността на информацията
Костов иска смяна на състава на комисия по сигурността на информацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Костов иска смяна на състава на комисия по сигурността на информацията
29762
Костов иска смяна на състава на комисия по сигурността на информацията
  • Костов иска смяна на състава на комисия по сигурността на информацията

За подмяна на състава на Държавната комисия по сигурността на информацията настоя лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов след като  парламентът одобри на закрито заседание доклада за дейността й. Единствено сините гласуваха срещу отчета на комисията.

Иван Костов обясни мотивите за искането си с „големите злоупотреби при строителството на сграда-офис на комисията". По думите му злоупотребата в този случай е над 22 млн. лева. „Защото е построена сграда двойно по-скъпа отколкото е нормално, без изградени системи за защита", уточни Костов.

Цвета Маркова си позволи да злоупотреби и направи инсинуация по мой адрес, казвайки, че аз съм свързан с хората, които са злоупотребили точно с тези пари, което е абсурд. Ние сме тези, които разкриваме тези неща и няма как ние да имаме каквато и да било връзка. Призовах я да се извини, тя не го направи, което говори много зле за нея", заяви още лидерът на ДСБ.

"Ние предложихме отлагане на гласуването, тъй като има една такава процедура, по силата на която партньорските страни от европейската комисия и от главната квартира се изказват за качеството на работата на българската институция. Аз поисках да се предоставят първо тези доклади и после да се формира мнение. Защото твърдението на ръководството на ДКСИ е, че те са положителни, а ние получаваме противоречиви сведения. Мнозинството отхвърли това. И отиде към приемане на доклада без да е прочел какво е отношението и да е установило дали твърдението е истина или не", уточни още Иван Костов.