Най-скъпият гоблен показан в Казанлък
Най-скъпият гоблен показан в Казанлък / Д.Бобева

Община Казанлък ще получи тържествено ръчно избродиран националния герб на България по време на официалното откриване на тазгодишния Празник на розата. Бродираният герб е с размери 40 на 35 см.

Това съобщи Илианна Косева, председател на национален клуб „Българска бродерия", чийто 14 представителки вече няколко дни показват в Казанлък българска бродерия, шевици, гоблени и плетива в рамките на специално подредена експозиция под надслов: „Рози и шевици".

Върху герба денонощно се трудят на смени майсторки на гоблени от цялата страна, членуващи в клуба. До петък вечерта, когато е официалното откриване на празника, той ще бъде готов. С подобен герб ще се сдобие и казанлъшкото читалище „Искра". Символът на държавата е дар от най-видните гобленарки на България по повод 150-та годишнина от създаването на читалището.

В Казанлъшко майсторките на гоблена от цялата страна ще оставят и трети герб - той ще е дар за село Розов, където гобленарките са намерили нови приятели. Така селото в Казанлъшко ще стане първото село в България, което ще има ръчно изработен герб.

С подобни в същите размери бродирани гербове до момента разполагат само Народното събрание и Община Златоград. Парламентарният герб е първият бродиран герб, дар от националния клуб на гобленарките. Негов майстор е  бившата библиотекарка от Банкя Надя Христова. Гербът й сега краси кабината на парламентарната шефка Цецка Цачева. 

Другите два бродирани герба притежава Община Златоград. Изработени са от столичната гобленарка и златоградска снаха Катинка Ковачева - съпруга на почетния гражданин на Златоград. В колекцията си от няколкостотин гоблена Катина се гордее с поредицата, посветени на родопските носии. В казанлъшката изложба, подредена във фоайето на ДК „Арсенал", са показани над 300 гоблена, носии, блузи, ръчни плетива и шевици. Преобладават гоблените с флорални мотиви, икони и гоблени по картини на известни български художници.

На специално внимание от посетителите на експозицията се радва гобленът „Ръченица" по картината на Мърквичка, дело на гобленарката Пенка Зафирова . Показаният гоблен е най-скъпият в изложбата с цена 3500 лева. Той е уникална разработка на дизайнерката Таня Петрова и самата майсторка Пенка Зафирова.

Зафирова е сред малкото български гобленарки имали честта да специализират в несъществуващата вече фирма за гоблени „Вилар".

Невороятното усещане от „Ръченицата" на Мърквичка е пресъздадено от гобленарка и дизайнерка само с пъстротата на 50 цвята, при положение, че в оригиналната картина са използвани близо 1200.

Сред останалите майсторки, показващи уменията си в Казанлък, е 74-годишната  Лидия Колева, имала търпението и майсторството на два пъти да избродира един от най-дългите гоблени - „Тайната вечеря" в размери 1,50 на 0,50 м. Самата Лидия признава, че в колекцията си има над 200 ушити гоблена, като в Казанлък показва едва 100 от тях.

Лидия е една от малкото по време на социализма шофьорки на туристически автобус към „Балкантурист". Благодарение на пътуванията си зад граница, Лилия е успявала да закупи и избродира десетки гоблени, с ренесансови и аристократични мотиви.  

Илияна Косева, председател на националния клуб „Българска шевица" и издател на списанието „Добър апетит", което е верен партньор на гобленарките, заради това, че във всеки брой има поне по една схема на гоблен за бродиране, споделя, че по време на социализма гобленарството е считано за дребно буржоазно изкуство и властта се е отнасяла негативно към него.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век гобленарството се приема като изкуството на градската жена. Заради големият интерес към гоблените в България, тогавашната фирма „Вилер" разработва специална серия от български мотиви, сюжети и православни икони за своите почитателки в България.  

Националният клуб „Българска бродерия" е създаден преди седем години, след конкурс на тема „Икони в гоблени". На него се отзовават майсторки на това изкуство от цялата страна.

Събират се, не се разделят повече. В момента клубът обединява повече от 70 жени от цялата страна. Повечето членове на клуба са с различни професии и бродират за удоволствие.  

В партньорство с уважавани фирми от бранша, клубът организира ежегодно национален конкурс за бродерия.