ДПС поиска анкетна комисия да разследва скандала с матурата
ДПС поиска анкетна комисия да разследва скандала с матурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДПС поиска анкетна комисия да разследва скандала с матурата
29695
ДПС поиска анкетна комисия да разследва скандала с матурата
  • ДПС поиска анкетна комисия да разследва скандала с матурата

Да се създаде временна комисия в парламента, която да разследва сигналите за изтичане на матурата ден преди изпита. Това искане на ДПС ще бъде първа точка в дневния ред на Народното събрание в сряда. Според Лютви Местан от движението не трябва да се поставят под съмнение резултатите от матурите, но случат трябва да бъде изяснен докрай заради високата обществена значимост.

„Аз съм склонен да вярвам на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който от Рим каза, че тогава арестувания, разпитан и освободен държавен служител в един център е предпоследния в една верига. Някой да знае кои са участниците в тази верига", попита той. „Ако Цветанов е прав, че той е предпоследен, значи има и последен, има хора и преди него. Кои са те. Въпросният Лефтеров бил ли е сред петимата, които са имали достъп до темата. Ако не е бил, от кого е узнал. Защо, въпреки упоритите ви настоявания, все още не са отворени другите два плика. Отговорът, който получихме, е че това въобще не е задължително, че дори не бива да се отварят. Ако е вярно, би трябвало да не се отварят другите два плика при провеждането на следващите зрелостни изпити - по география, по математика. Обаче тогава с охота бяха отворени пликовете с другите варианти", акцентира още Местан. 

„Въпросът е къде е отговорността - чиновническа ли е тя, или е по-високо, към политическия кабинет на министъра", отбеляза той.

От ДПС обясниха още, че ако мнозинството отхвърли идеята за създаване на такава комисия, въпросът ще бъде отнесен към образователната комисия в парламента. Според депутатите от партията министърът на образованието Сергей Игнатов трябва да бъде изслушан във връзка със скандала.