Хек фест на Аязмото
Хек фест на Аязмото / DarikNews.bg, Невена Божкилова
Хек фест на Аязмото
29625
Хек фест на Аязмото
  • Хек фест на Аязмото

Поредният хек фест в Стара Загора привлече състезатели от цялата страна. В съботния ден премериха сили отбори от Варна, Бургас, София, Пловдив, Чирпан, Казанлък, Перник, Велико Търново, Горна Оряховица, Карнобат и Стара Загора. За втория етап на турнира се класираха отбори от Стара Загора, Перник и Варна. Наградите бяха осигурени от старозагорските магазини "На тъмно" и "Free style shop".

Какво всъщност представлява хекът? Това е малка плетена или шита топка пълна с ориз, леща, царевица, пясък, ситни камъчета или пластмасови сачми. Тези видове хек са достъпни за всеки ентусиаст. Сериозните играчи предпочитат специални кожени хекове, които са по-издръжливи от останалите и по-отскокливи.

Състезателите, които се надпреварваха на площадката с тенискортовете до Залата на смеха също играеха с такъв вид хек. Уличният стил на игра се различава от проведеното състезание, защото не се играе на мрежа. При хека на мрежа играчите се разделят на два отбора от по двама души. Мрежата е висока около 1,20 метра. Състезателите имат право на общо три удара. Целта е да се отбележи точка в полето на противника подобно на волейбола.

Освен тези два типа игра на хек, има и свободен стил, в който играчът се опитва да покаже най-доброто, на което е способен. Триковете имат класификация на сложност, според която се определя качеството на изпълнението.

Хек фест на Аязмото
netinfo
На финала взеха участие и момичетата от единствения в това състезание женски отбор. "Хекът е не просто спорт. Той е забавление. Но няма достатъчно участнички в подобно състезание. Повечето са момчета. Ние с Дани се намерихме случайно и ето ни тук", разказва Петя Славова, докато нейната съотборничка тренира.

В прикачения звуков файл може да чуете още подробности от участниците в състезанието.