Ясен Петров: Сърбят ме ръцете за работа, животът ми се преобърна
Ясен Петров: Сърбят ме ръцете за работа, животът ми се преобърна / Gong.bg
Старши треньорът на Левски Ясен Петров даде първото си интервю след пресконференцията, на която бе представен като наставник на „сините” от София. Специалистът отдели няколко минути на Гонг дни преди старта на подготовката. Предлагаме ви това, което Петров сподели за слушателите на Дарик радио и читателите на Gong.bg:

- Г-н Петров, по-различно ли е ежедневието ви откакто сте официално треньор на Левски?

- Ако трябва да бъда искрен, животът ми се преобърна 180 градуса. Аз усетих какво е да си треньор на Левски почти във всяко отношение, и в позитивен план, а и в негативен. Най-важното е, че аз разбирам каква е отговорността човек да застане на този пост.

- Предстои началото на лятната подготовка, има ли вече предстартова треска?

- Ако трябва да говоря лично за себе си, още сега ми се започва работа. Доста ме сърбят ръцете за работа. В крайна сметка не остана много време. Дните до девети юни ще минат бързо и се надявам оттам нататък да си вършим работата по най-добрия начин.

- Не вярвам, че ще ми кажете нещо свързано със селекцията, но ако не е тайна, колко футболисти искате и на кои позиции?

- Ще ви отговоря не много точно. Ние искаме да вземем няколко футболисти. Имената и всичко останало ще стане ясно, когато те имат подпис и договори с Левски. Всичко ще си излезе официално от клуба. Имаме нужда от повишаване на конкуренцията на определени постове.

- Къде според вас Левски е най-слаб в този момент?

- Не е коректно, а и от мен никога няма да чуете коментар за това, кои са слабите или силните страни на Левски. Това е така поради факта, че няма да е коректно спрямо хората, които са в отбора. Аз казах много ясно, че имаме нужда от повишаване на конкуренцията. Кой ще играе зависи само от това как се представя всеки един от този колектив. Не искам да конкретизирам. Когато представим новите, хората които разбират играта ще разберат къде сме искали да засилим конкуренцията.

- На първата си пресконференция казахте, че обичате да работите с млади футболисти. В Левски обаче има много опитни играчи. Смятате ли, че фигури като Топузаков, Телкийски, Седрик Бардон и Сашо Александров могат да ви бъдат от полза, защото са много опитни и познават съблекалнята?

- Веднага ще ви поправя. Аз казах, че обичам да работя с млади футболисти, но веднага ще уточня, че всеки един уважаващ себе си отбор се нуждае от класата на обиграни играчи. Аз съм работил добре, както с младите футболисти, така и с опитните. Една сплав от млади и талантливи футболисти и футболисти-майстори ще бъде от полза на Левски София. Конкретно за имената на някои опитни футболисти ще разберете на 9 юни. Левски се нуждае от опита на обиграните си футболисти, които са се доказали през годините.

- Колко време ще ви е необходимо, за да свикнете с отбора, а и футболистите да свикнат с вашите изисквания?

- Бързо ще намерим общ език, поради факта, че Левски разполага с интелигенти футболисти. Смятам, че много бързо ще настроим вълните си един към друг.

- Как се работи с Георги Иванов и колко близък е контактът между вас?

- Ако трябва да бъда точен, контактът е непрекъснат. Той е много ангажиран в момента. От края на шампионата е изключително ангажиран със селекцията.

- Ратко Достанич имаше голям гръб от страна на Георги Иванов, вие очаквате ли същото?

- Естествено, че очаквам.

- Ще играете ли контроли в България, защото до тук са обявени само мачове на лагера в Австрия?

- Планът е такъв, че трябва първо да свършим основната част от подготовката. Трябва да бъдем изключително добре подготвени. Не разполагаме много време до първите мачове от квалификациите за влизане в Лига Европа. Така сме направили, че да свършим по-грубата работа в България. После мисля, че четирите контроли в Австрия, които са срещу добри противници, ще бъдат напълно достатъчни, за да влезем в добро състояние за първия мач на 15 юли.

- За да постигне добри успехи, Левски трябва да има и късмет. Вие чувствате ли се късметлия?

- Смятам се за щастлив човек. Щастлив съм, че имам възможността да водя един от най-големите отбори в България. Щастлив съм със семейството си и моята съпруга, както и децата ми. Двете ми дъщери и малкият ми син. Смятам, че човек, когато търси късмета си, го намира. Когато се трудиш, късметът рано или късно ти се усмихва. За да улучиш шестица от тотото, трябва редовно да си пускаш фиша. Ние ще трябва да се трудим в правилната посока, за да може и късметът да бъде на наша страна.

- Вчера отново актуална беше темата за формата на А група. Какво е вашето предпочитание?

- Смятам, че каквото и да се случи в момента, форматът остава с 16 отбора. Моето мнение не е чак толкова важно. Ще приема какъвто и да е формат, и ще гледам да си свърша работата.