Седем медала спечелиха каратеките от Спартак - Плевен
Седем медала спечелиха каратеките от Спартак - Плевен / netinfo

Грандиозен успех постигнаха състезателите от Карате клуб "Спартак - Плевен" на 10-тото Международно издание на  големия турнир по карате "Младост" в Сърбия, съобщават от клуба. Участие са взели осем състезатели на клуба, които са спечелили общо 7 медала - 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови.

С два медала - златен на кумите и сребърен на ката при 10 - 11-годишни момчета се завърна Тодор Тодоров /10 год./. Финалът на кумите беше български - там Тодор и Марк Томов /също на 10 год./ поделиха най-високото място на почетната стълбичка. Марк Томов, който завоюва сребърния медал във възрастовата група, отстъпи на своя съотборник само с 1 точка, но до финала достигна с убедителна точкова разлика в срещите си.

При родените през `95-96 год. /13-15-годишни/ в дисциплината ката ни представи Росица Николова, която в три последователни кръга победи съперничките си с 5:0 съдийски гласа в срещите. На финала с 3:2 съдийски гласа отстъпи и се изкачи на 2-ро място на почетната стълбичка. Росица е вече на 14 години и добива право да участва в официални Световни и Европейски първенства.

В същата възраст, но в дисциплината кумите, отлично се представиха Бетина Кисьова /кат 45 кг/ и Мариана Вълчева /кат +45 кг/ от Карате клуб "Спартак - Плевен". Те завоюваха бронзовите медали след няколко поредни победи и загуба в полуфиналните кръгове.

Най-големите юноши, родени през `93 -94 год. /15-17-годишни/ в лицето на Димитър Димитров и Любомир Димитров /ученици на Спортното училище в Плевен/, също се сблъскаха със сериозна конкуренция. Димитър буквално помете съперниците си с огромна точкова разлика във всички кръгове и спечели Шампионската титла в категория до 65 кг. като самият той е с лично тегло 53 кг. Димитър стартира за втори път този сезон и това за него е втори златен медал. Треньорът му - сенсей  Милена Кирниколова, управител на клуб "Спартак - Плевен", заяви че очаква от него отново златен медал на Държавното първенство през есента, което би го отвело до участие на Европейското първенство през февруари 2011 год.

Над 400 състезатели са се борили в Сърбия за отличия в 4 състезателни дисциплини - ката и кумите индивидуално и ката и кумите отборно. Турнирът е протекъл под надслов "Карате е спорт за всички - нека бъдем приятели". В състезанието са участвали деца от 5 до 17-годишна възраст, мъже и жени над 18 години и ветерани над 35 години.

След успешното изпитание в Сърбия, малките състезатели от Карате клуб "Спартак - Плевен" продължават да се подготвят за Държавното първенство в Сливен, а по-големите - за изпит за технически степени през юни.