В роженската обсерватория подкрепят символично протеста на БАН
В роженската обсерватория подкрепят символично протеста на БАН / снимка : dariknews.bg

Работещите в Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен са съпричастни с проявата на колегите си днес в столицата, но  протестират символично. Министерският съвет да отпусне целево финансиране за Националната астрономическа обсерватория в Рожен, за да може тя да оцелее, настояват учените.

Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" към БАН не разполага с никакви средства за издръжка след последното намаляване на бюджета на академията. Към момента даже е натрупан дефицит, заяви за Дарик -ст.н.с. д-р Таню Бонев - директор на Института по астрономия (ИА) с Национална астрономическа обсерватория (НАО). Той уточни, че за оцеляването на Обсерваторията на Рожен са необходими  около 300 000 лв.  годишно, а за нормалното й съществуване -около  600 000 лв.  В момента работим при примитивни условия, допълни още Бонев.Той призова Министерския съвет за целево да финансиране на НАО.

Националната астрономическа обсерватория - Рожен е най-голямата обсерватория в България. Намира се на връх Рожен, в Родопите. Тя разполага с най-големия телескоп на Балканите с диаметър 2 метра. Обсерваторията е открита официално на 13.03.1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн лв) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Стопанисва се от Института по астрономия на БАН. Астрономите замислят още през този месец да проведат Ден на отворените врати във всички обсерватории и планетариуми в страната, за да могат всички желаещи да се запознаят с дейността и значимостта на тези институции. Все още не е уточнена датата, но най-вероятно ще бъде около 24 май, уточни директорът на Института по астрономия към БАН.