Мечката, убила човек в Смолянско, ще бъде отстреляна или заведена в зоопарк
Мечката, убила човек в Смолянско, ще бъде отстреляна или заведена в зоопарк / Sofia Photo Agency

Мечката, която снощи нападна и уби човек в Смолянско, ще бъде отстреляна или заведена в местния зоопарк, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя изказа съболезнованията си към семейството на загиналия и обясни, че това е първият такъв случай. От началото на годината екоминистерството е дало разрешение за отстрел на три мечки, две от които вече са убити.

Необходимо е да се следи животът и популацията на мечките, обясни Караджова. Експерти от министерството пък казаха, че на пет или шест вече има поставени GPS-и. На поне още 10 екземпляра в Смолянско също предстои да се поставят проследяващи устройства. Караджова обясни, че почти няма регистрирани случаи на бракониерство в защитените зони, но охраната трябва да бъде засилена. Средно в България има между 500-700 мечки.

Министър Караджова беше категорична, че повече хора в министерството няма да бъдат съкращавани, защото то вече работи на санитарния минимум, а 10-процентното свиване на бюджета ще се постигне с премахването на различни програми и подобрения.