Шествие и концерти за 24 май
Шествие и концерти за 24 май / Дарик Русе, архив

С традиционно шествие на ученици от русенски училища ще започнат тържествата, посветени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Двата лъча ученици, които за първи път ще дефилират с униформи, ще тръгнат на 24 май, в 10.30 ч. от СОУ „Христо Ботев” и от гимназията по дървообработване „Йосиф Вондрак”. Вторият ще бъде воден от Духовия оркестър. Двата представителни блока от ученици ще се съберат в 11.00 ч. пред сградата на Община Русе, където ще започне празничният концерт, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство.

От 18 часа в Доходното здание започва още един празничен концерт - спектакъл. Той се подготвя от творчески екип в състав: сценарист е Бояна Шандуркова, режисьор – Александър Беровски, сценографията е на художничката Виолета Радкова. На тържеството ще бъдат обявени имената и връчени наградите “Русе” 2010 на Община Русе за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката.

В програмата ще участват Общински духов оркестър с диригент  Димчо Рубчев, абитуриенти от класа по балет при НУИ “Проф. В. Стоянов” – Русе, Фолклорен танцов театър “Найден Киров” с главен художествен ръководител  Иван Донев, Клуб за спортни танци “Настроение”, Студио за модерен балет “Фрийдъм” с ръководител – Анита Атанасова, Формация за модерен балет “Мираж” при ОбДЦКИ, Михаела Тодорова от Тетрална работилничка при ОбДЦКИ с ръководител Ралица Константинова, Габриела Йорданова от ДВГ “Слънце” при ОбДЦКИ с диригент Наталия Константинова, Евгения Явашева и Любомир Кънев - актьори от ДТ “Сава Огнянов”. Специален гост-участник в събитието е Джаз трио в състав: Олег Чали (Гърция – Русия) – клавишни, Петър Момчев – саксофон и Димитър Димитров – ударни. Входът е свободен.