Вечер на дарителите в Регионалния музей
Вечер на дарителите в Регионалния музей / DarikNews.bg, архив

От 17 часа на открития лапидариум ще бъде открита Вечер на дарителя. Проявата се организира от РИМ и е по повод 18 май-Международен ден на музеите.

„Идеята ни е да поканим всички приятели на Старозагорския музей, които през последната година подпомагаха нашата работа. Подготвили сме 15 дарителски свидетелства", обясни временно изпълняващия длъжността директор на РИМ Евгения Иванова.

Един от значимите дарители на музея през изминалата година е актьорът Нино Луканов, който предостави експонати, свързани с историята на Драматичния театър, както и етнографски накити. Униформа, медали , снимки и документи дари и синът на ген. Делчев.
В Регионалния музей вече има колекция от традиционни старозагорски облекла, предмети от градския бит от 40-50 години на миналия век. Експонатите са дарени от бившата учителка Златка Матева.

Благодарствени писма ще получат поделенията в Карлово и Велико Търново, които дариха оръжия, вече излезли от употреба в БА. Клуб „Традиция" и Клуб „Приятели на Старозагорския музей" също ще бъдат отличени за своята дейност.

На празника в музея са поканени и ученици от музикалното училище в Стара Загора, които са подготвили кратък концерт.