Обсерваторията „Рожен” не разполага с никакви средства за издръжка
Обсерваторията „Рожен” не разполага с никакви средства за издръжка / netinfo

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” към БАН не разполага с никакви средства за издръжка след последното намаляване на бюджета на академията. Това съобщи директорът на института по астрономия с НАО към БАН Таню Бонев, цитиран от БТА.

Той призова Министерския съвет за целево финансиране на НАО. По думите на Бонев за оцеляването на обсерваторията са необходими 300 000 лева, за нормалната й експлоатация са нужни 600 000 лева годишно, а за нейното развитие - 1 200 000 лева.

Световната практика показва, че, за да се развива една астрономическа обсерватория, всяка година в нея трябва да се влагат около 10 на сто от първоначалната инвестиция в нейното изграждане, посочи Таню Бонев. Той отбеляза, че НАО "Рожен" е създадена през март 1981 г. и разполага с три телескопа.

По думите на директора на обсерваторията целевото финансиране е добра антикризисна мярка. Астрономите заявиха, че биха приели всякакъв вид партньорства с държавни институции и с частни инвеститори за участия в проекти.

Последното откритие на НАО "Рожен" е от миналата седмица и беше направено с двуметровия телескоп, съобщи Бонев. Астрономите са регистрирали в нощното небе т.нар. кафяво джудже от спектрален клас Т3, заснето като слабо петънце и представляващо обект - между планета и звезда.