3617 гимназисти се явиха на втората задължителна матура в Пиринско
3617 гимназисти се явиха на втората задължителна матура в Пиринско / снимка: Sofia Photo Agency, архив

3617 абитуриенти полагат втория задължителен държавен зрелостен изпит в Благоевградска област, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов. Втората задължителна матура е по избран от гимназистите предмет. Традиционно най-много желаещи има за изпита по география и икономика. От региона този предмет избраха 1819 зрелостници.

На матурата по биология се явиха 490 ученици, на тази по математика - 337. По "история" пишат 330 гимназисти, по "английски език" - 331. Философският предмет е избран за втора задължителна матура от 168 гимназисти в Благоевградска област.

Желаещите за държавен зрелостен изпит по френски език са 39, по немски език - 31, по руски език - 29. Испанският език е предпочетен от шестима зрелостници, а за италианския има най-малко желаещи - едва двама.

По Вариант 1 пишат близо 74 000 абитуриенти на днешната матура в цялата страна. Изпитът започна в 8.00 ч. и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на матурата е с два часа повече.

За втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор се тегли номер на един изпитен вариант, който се прилага за всички учебни предмети. По традиция това се прави от журналист в присъствието на просветния министър.

Оценките от матурата ще са ясни до 7 юни и ще бъдат публикувани на сайта на министерството. Чрез въвеждане на входящия номер и ЕГН-то всеки зрелостник ще може да провери резултата си. Останалите държавни зрелостни изпити, които са по желание на ученика, ще се провеждат от 18 до 26-ти май.

След приключване на изпитния ден, около 15.00 ч., в сайта на образователното министерство ще бъдат публикувани изпитните материали и отговорите.