Въздушният трафик над Европа може да бъде нарушен
Въздушният трафик над Европа може да бъде нарушен / снимка: Reuters

Облакът от вулканична пепел от Исландия може да наруши въздушния трафик във Великобритания, Германия и Ирландия през следващите няколко дни, съобщиха официални източници, цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Британското министерство на транспорта съобщи днес, че има опасност части от британското въздушно пространство да бъдат затворени в началото на утрешния ден и проблемите с въздушния трафик да продължат до вторник. Прогнозата се основава на продължаващото изригване на исландския вулкан Ейяфятлайокутл, сегашната посока на вятър и метеорологичните условия.

Различни части на британското въздушно пространство, включително югоизточна Англия, в която се намира най-голямото летище в Европа - "Хийтроу" -  както и "Гетуик", "Станстед" и други основни летища могат да бъдат затворени по различно време през следващите няколко дни.

В Германия, говорител на службата за контрол на въздушното движение заяви за АП, че трафикът в небето над страната може да бъде затруднено от понеделник, въпреки че условията все още са "много, много неясни", пише БТА.

Ирландия може да затвори някои летища в ранните неделни часове заради облака от вулканична пепел, който се движи на юг от Исландия, съобщи днес националната авиационна агенция.

Заради метеорологичните условия има вероятност летищата "Слиго", "Донегъл" и "Айрланд Уест" (Кнок) да бъдат затворени.