Плевен празнува днес
Плевен празнува днес / netinfo

С официалното откриване на новата сграда на Регионалната библиотека «Христо Смирненски" на ул. «Димитър Константинов" № 2 ще започнат инициативите по повод Празника на Плевен - 15 май. В официалната церемония от 10.30 часа ще се включат премиерът Бойко Борисов и кметът на Плевен Найден Зеленогорски.

В 11.00 часа пред сградата на Общината ще бъдат издигнати знамената на РБългария и на Община Плевен. Веднага след това плевенчани ще могат да видят възстановка на исторически събития, заради които името на Плевен е вписано в грамота на маджарския крал Стефан V. Това съобщи Ралица Веселинова, директор на дирекция "Образование и култура" в община Плевен. Пред плевенчани ще бъдат представени ситуации, разиграли се преди 740 години. Актьори от ДТ «Иван Радоев» ще се превъплатят в ролята на българския цар Константин Асен Тих и пратеник на латинския император Балдуин Втори. Автор на сценария е Стефка Григорова, пи ар на Историческия музей в Плевен. Костюмите са оригинални, използвани са в български исторически филми и са предоставени от киноцентър «София», обясни още тя.

След това кметът Найден Зеленогорски ще приветства всички плевенчани, ще бъдат прочетени поздравителни адреси, допълни Ралица Веселинова. Празничната програма ще продължи със спектакъл на Северняшкия ансамбъл, наречен «Гергьовски люлки". Концертът на Графа и «Акага» ще се състои в ДКТ «Иван Радоев» от 20.00 часа.