Инж. И. Йонков: Оптимисти сме за напредъка по ИСПА
Инж. И. Йонков: Оптимисти сме за напредъка по ИСПА / Dariknews.bg

46% e изпълнението на водопроводната част по проекта ИСПА и 39% е изпълнението на канализацията, това е станало ясно по време на поредната среща за напредъка на проекта. „Със създадената организация и с темпа на нарастване, смятаме, че графикът на строителите за завършване на ремонтните работи може да бъде реализиран", заяви зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. Срокът, посочен от строителя за приключване на строителството в 5-те зони, на които е разделен града е 2 ноември тази година.

Всички фирми, които са ангажирани в процеса са поели ангажимента до 20 юни да наваксат закъснението, което е от около 4 седмици. „Към момента има издадени разрешителни за прокопаване на 158 улици  от общо 225", добави още инж. Йонков.

По време на срещата е било уточнено всички настилки, които трябва да бъдат възстановени след прокопаванията да бъдат запълвани незабавно след изтичане на 30 дневен срок. До момента на асфалтирането всеки ден строителите ще поддържат попълнени изцяло изкопите на нивото на старата асфалтова настилка. Общината и дирекция „Инспекторат" ще следят всеки ден това да се осъществява. По думите на инж. Йонков е било уточнено, че отворени изкопи могат да останат само в периода докато се работи по тях. Той уточни, че разрешения за извършване на строителни работи ще се подписва само при условие, че надзорът  гарантира, че строителят е осигурил с материали обекта. По време на срещата общината е поставила условие настилките на работните площадки и района около тях да се поддържат чисти от строителни материали.

Инж. Йонков добави, че общината е настояла строителят за своя сметка да поправи геометрията на северното платно на бул."Симеон Велики" до пазара , тъй като тя е нарушена и в момента отсечката е вълнообразна.

 „Считаме, че строителите имат шанса, чисто професионално, както и всички страни, които участват в този процес да приключат на време обекта и с нужното качество", каза още инж. Йонков.