Алианц България награди художници от Североизточна България
Алианц България награди художници от Североизточна България / netinfo

Художникът Йордан Кисьов от Силистра получи наградата за живопис в Петата конкурсна изложба „Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика", която се открива от 18.00 часа тази вечер в Художествената галерия в Добрич. Отличеното платно е озаглавено „Триптих". Наградата за скулптура се присъжда на Христо Христов от Варна за творбата му „Среща с вълк". Наградата за графика отива при проф.Стоимен Стоилов от Варна за творбата „Цикъл. Ехо II".

Със специални номинации за живопис са отличени Лора Маринова от Варна, Стелиян Стоянов, Николай Тодоров и Недко Недков от Добрич. Номинираните за скулптура са Георги Жеков от Силистра, Пламен Аврамов и Петър Маврилников от Варна. Номинациите за графика са за Божидар Тонев и Илиян Петков от Добрич, Калоян Илиев - Кокимото от Варна и Таня Йорданова от Шумен.

Жури с председател проф. Георги Чапкънов определи призьорите в конкурса сред 72 участници. Съгласно регламента на изложбата, в нея участват художници от различни поколения от Варна, Шумен, Силистра и Добрич.

"Алианц България" награди художници от Североизточна България
netinfo

Инициативата „Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика" стартира през 2008 година и представлява преглед на българското изобразително изкуство. В основата на проекта стоят шест регионални изложби в страната, чийто градове - домакини се избират на ротационен принцип. Добрич е домакин на петата изложба тази година, която ще продължи до 28 май. Следващата регионална изложба ще се открие на 10 юни в Стара Загора.

Номинираните и наградените автори в регионалните изложби получават правото да участват в състезанието за големите национални награди на „Алианц България".